Esra - Consultancy
Over

(E)cohousing zegt het al: eco & cohousing, oftewel, duurzaam sámen wonen.
Door samen je woonomgeving vorm te geven en daarna in verbinding met elkaar en de wereld om je heen te leven.
Daar ga ik voor!

Van oorsprong opgeleid tot milieutechnoloog, en sinds 2021 zet ik me in om andere samen-wooninitiatieven te begeleiden bij het vormen en realiseren van hun samen-woondroom.


Hoe kom ik tot zo'n besluit zul je je afvragen? Het begon bij mijn nieuwsgierigheid voor de wereld om ons heen. Ik zocht een studie die bij die nieuwsgierigheid paste, en ik koos voor de studie milieutechnologie. Hierin leer je milieuproblemen op te lossen. Vaak door gebruik te maken van - ja de naam zegt het al - een technologie. Maar dat pakt - in veel gevallen - niet de oorzaak van dat milieuprobleem aan… Om daadwerkelijk milieuproblemen op te lossen, is het toch ook echt nodig naar de menselijke oorzaak te kijken. En precies die combinatie van én duurzaamheid én nieuwsgierigheid naar het menselijke is wat mij drijft om deze stap te zetten.

Om onze ecologische voetafdruk te verkleinen – en daarmee de klimaatcrisis hopelijk te begrenzen – is er steeds meer behoefte aan duurzaam wonen. Duurzaam wonen, in contact met elkaar en de omgeving.


Vanuit een wens tot een duurzamer leven, was ik zelf vanaf het eerste begin betrokken bij de oprichting en uitwerking van het CPO project Arneco, in Arnhem. Daar is een oude boerderij met 3 grote schuren op een terrein van ruim een hectare omgetoverd tot duurzame woongemeenschap. Er zijn in totaal 15 appartementen gerealiseerd, en in één daarvan - rechts van de boom op de foto hieronder - woon ik.


Tijdens de oprichting en ontwikkelfase (eind 2015 tot in 2018) heb ik als bestuurslid alle aspecten van het gezamenlijk ontwikkelen meegemaakt. Onze locatie bood alle mogelijke uitdagingen die je in een bouwproject kan tegenkomen: van bodemvervuiling, potentiële archeologische vondsten, niet gesprongen explosieven in de grond – tsjah… Arnhem –, flora en fauna regelingen, technische duurzaamheidsvraagstukken, tot aan hoe historische gevels te verweven met nieuwbouw.


Naast deze bouwtechnische aspecten, heb ik ook veel ervaring opgedaan met sámen beslissingen maken. Daarin is communicatie gebaseerd op het ‘consentbeginsel’ en in dialoog blijven met elkaar (door bijv. verbindend communiceren) van belang. Als groep kun je op die manier (leren) omgaan met spanningen die (waarschijnlijk) zullen ontstaan bij samen-ontwikkelprojecten. Denk bijvoorbeeld aan een mogelijke situatie waarin de wensen groter zijn dan de portemonnee. Het is belangrijk om op zulke momenten, ook al is het spannend of lastig, tóch met elkaar een besluit te maken. Zulke gesprekstechnieken – al dan niet begeleid – is dan aan te raden.  


Zoals je leest, heb ik een boel kennis en ervaringsdeskundigheid opgedaan met alle facetten van gezamenlijk ontwikkelen. En precies die vaardigheden wil ik nu inzetten om andere samen-wooninitiatieven te begeleiden en helpen hun project te verwezenlijken!

Begeleiding gebaseerd op ervaringsdeskundigheid, gepassioneerd over duurzaamheid en   de dynamiek die samen leven met zich mee brengt