Esra - Consultancy
Workshop Essentials

Workshop

ESSENTIALS COLLECTIEF WOONPROJECT OPZETTEN


Duurzaam samen (gaan) wonen. Je eigen woonomgeving met je toekomstige buren in collectief ontwikkelen. Samen invulling geven aan gedeelde waarden en idealen, iets wat in je eentje onmogelijk zou zijn. Dit is een wens die velen tegenwoordig hebben. Maar hoe breng je dit van een leuk idee, naar een gerealiseerd collectief woonproject?


Hoewel elk gezamenlijk woonproject maatwerk is, zijn de eerste stappen min of meer gelijk. Zoals de gedeelde projectvisie formuleren, de projectbegroting opstellen, een collectieve rechtspersoon worden, het fundament leggen voor de interne organisatie, en passende leden werven.


Begin 2023 organiseer ik 5 keer de informatie-intensieve workshop Essentials Collectief woonproject opzetten om zo woonprojecten in oprichting een vliegende start te geven. Je krijgt deze dag inzicht in de essentiële onderdelen die bij het opzetten van een collectief woonproject komen kijken:

 • Missie en visie;
 • Inclusieve besluitvorming;
 • Financiële haalbaarheid;
 • Stappenplan haalbaarheidsfase.


Wanneer je met een groep op pad gaat om jullie woonomgeving te gaan ontwikkelen, dan kom je hoogstwaarschijnlijk nogal wat uitdagingen tegen. Hoe maak je samen een goed plan en ontwerp? Hoe maak je samen besluiten waar iedereen achter kan staan? Hoe zorg je dat je plannen niet veel duurder worden dan dat er budget beschikbaar is? Dit zijn zaken waar de hulp van een procesbegeleider zeker van pas kan komen. Want risico's zijn er ook:  jarenlang aanmodderen met eindeloos plannen maken, schetsontwerpen tot je erbij neervalt, geen bestemming gewijzigd krijgen, besluiteloosheid of verdeeldheid in je groep, en (tien)duizenden euro’s advies- en bureaukosten verder – zónder collectief woonproject.


Anderen behoeden voor deze valkuilen is de reden dat ik deze workshop organiseer. Het begint namelijk met een solide fundering van het project. In de workshop krijg je precies die handvatten om de fundering te kunnen leggen. 


Voor wie? Voor initiatiefnemers van collectieve woonprojecten.

Maximaal 15 deelnemers per workshop zodat er voldoende aandacht en ruimte is voor ieders vragen. Een workshopdag gaat door bij 8 inschrijvingen.

 

Locatie: ’t Poorthuys, de gemeenschappelijke ruimte CPO Zonnespreng in Driebergen.  

 

Investering: €110,- (incl. btw) per persoon, inclusief koffie/thee/water, exclusief lunch.

Als je met meerderen van hetzelfde initiatief komt, dan krijg je per persoon 15% korting.

 

Workshopdata:

 • Mogelijkheid 1 - vrijdag 27 januari 2023
 • Mogelijkheid 2 - zaterdag 28 januari 2023
 • Mogelijkheid 3 vrijdag 10 februari 2023
 • Mogelijkheid 4 vrijdag 3 maart 2023
 • Mogelijkheid 5 zaterdag 4 maart 2023     

 

Alle dagen starten om 10u (inloop vanaf 9:45u) en eindigen rond 16:30u.

 

Inhoud van de dag

 • Kort overzicht van wat een CPO-project nou eigenlijk is. CPO staat voor collectief particulier opdrachtgeverschap. Deze dag focust zich op CPO-vormen waarbij de groep koopwoningen voor zichzelf ontwikkelt. Met deze introductie wordt een kader neergezet voor de rest van de dag.
 • Missie/visie

Wat is de kern van jouw/jullie project? Welke droom wil je neerzetten? Hoe beschrijf je dit? Wat zijn de pijlers van het project?

 • Inclusieve besluitvorming
  Over de noodzaak om op een fijne wijze samen besluiten te nemen. Korte introductie van de essentie van besluitvorming gebaseerd op consent en verbindende communicatie (BeterBesluit methode).
 • Financiële haalbaarheid

Overzicht van hoe je vanaf het begin af aan de financiële levensvatbaarheid van je project toetst en hoe je samen een stevig gedeeld fundament bouwt voor het ontwikkelen van het project.

 • Overzicht eerste processtappen

Welke stappen neem je in welke volgorde voor deze eerste fase van het project? Een helder overzicht van wat je nu doet en wat later komt schept rust in het proces samen. 


Nazorg

Na de workshop ontvang je per e-mail een set documenten als naslag- en informatiepakket.

 

Inschrijven? Dat kan via deze link.


Vragen? Stel ze via info@ESRAconsultancy.nl of voor meer informatie over wie ik ben en mijn achtergrond, klik hier.