Esra - Consultancy
Kiem-traject

KIEM-TRAJECT

Hét traject om samen de eerste stappen te zetten: van droom naar concreet projectplan

IN EEN NOTENDOP


Duurzaam samen (gaan) wonen. Je eigen woonomgeving met je toekomstige buren in collectief ontwikkelen. Samen invulling geven aan gedeelde waarden en idealen, iets wat in je eentje onmogelijk zou zijn. Dit is een wens die velen tegenwoordig hebben. Maar hoe breng je dit van een leuk idee, naar een gerealiseerd collectief woonproject?


Om groepen te helpen de eerste stap richting realisatie van hun samen-woondroom te zetten, hebben Fieke (Made by Phi) en ik onze handen ineen geslagen. Het Kiem-traject biedt net dat opstapje om het zaadje wat aan de keukentafel is ontstaan, te doen laten kiemen.


We zetten in 3 actieve workshops concrete stappen om van jullie droom een project te maken.

Goede brede fundering leggen voor het verdere ontwerp- en ontwikkeltraject op thema’s zoals: organisatie, gezamenlijke cultuur maken, financiën en ontwerp.

Het traject biedt overzichtelijke tools, kennis en handvatten waarmee jullie zelf aan de slag kunnen.

DE STAPPEN VAN HET KIEM-TRAJECT


1- DE INITIATIEFGROEP

Deze workshop is bedoeld voor groepen die al een initiatiefgroep of kerngroep gevormd hebben. Het zaadje moet al geplant zijn dus. Deze groep mensen heeft de wens om daadwerkelijk stappen richting realisatie te gaan zetten. Een locatie op het oog hebben mag, maar is niet noodzakelijk.


2- KENNISMAKING

In een online gesprek maken we kennis met een aantal van de initiatiefgroep. In dit gesprek tasten we af wat jullie begeleidingsvraag is. Welke stappen hebben jullie al gezet? Tegen welke obstakels lopen jullie aan? Op basis hiervan sluiten we de inhoud van het Kiem-traject aan op jullie behoeften.


3- WORKSHOPS

In de drie workshops van een dagdeel, ca. 4 uur, nemen we jullie mee via op een reis om het zaadje te doen laten kiemen.

  1. Divergeren: kennis opdoen, tools aangereikt krijgen, opties uiteenzetten en samen dromen.
  2. Convergeren: concreet worden, keuzes maken, (proces)afspraken maken.
  3. Roadmap: vervolgstappen, plan van aanpak.


Tussen de workshopdagen zit een periode van 3 à 4 weken waarin de groep met elkaar zaken uitwerkt en verdere stappen zet.

ONDERDELEN KIEM-TRAJECT

Op basis van de begeleidingsvraag die uit het kennismakingsgesprek naar voren komt, wordt het Kiem-traject op maat gemaakt.


Het traject wordt ingevuld met verschillende onderdelen: de Kiem-tools (zie hiernaast).

De onderdelen die aansluiten op de behoeften van de groep krijgen de meeste tijd in het traject, de andere onderdelen kunnen eventueel wel kort aan bod komen of als zelfwerk meegegeven worden.HET TEAM

Fieke en ik hebben onze handen ineen geslagen in een unieke samenwerking. Fieke is architect en weet alles over verbeelden van ideeën, ontwerpen en duurzaamheid (ook in bouwen). Ik ben procesbegeleider en weet alles van organisatie, financiën, juridische constructies, maar ook over met elkaar cultuur maken. Samen vormen wij een mooi geheel van kennis en kunde die we hebben samengebracht voor dit Kiem-traject.

Mocht het klikken, dan zijn wij er ook om in de verdere ontwerpfases jullie als groep te ondersteunen!

FIEKE GROOTERS

Fieke is archtect, expert over alles wat met verbeelding van ideeën, ontwerp en duurzaamheid te maken heeft.

SANNE RAES

Sanne begeleidt groepen als procesbegeleider, met zaken zoals organisatie, gezamenlijke cultuur maken en financiën.

INVESTERING EN SUBSIDIES


Het hele traject bestaat uit 3 dagdelen van ca. 4 uur. Voor het gehele traject vragen wij €2000,- euro exclusief btw, maar inclusief onkosten. 


Mocht na dag 1 blijken dat het niet klikt of aansluit op de verwachtingen, is het mogelijk om zonder verdere verplichtingen afscheid van elkaar te nemen. In dit geval brengen we voor alleen de eerste workshopdag €800,- exclusief btw in rekening. 


In sommige provincies zijn er subsidies beschikbaar om de initiatieffase van collectieve woonprojecten te financieren. De collectieve rechtspersoon kan die aanvragen als deze is opgericht. In het Kiem-traject geven we jullie de handvatten om de rechtspersoon te kunnen oprichten. De kosten van dit traject zijn subsidiabel als procesbegeleidingskosten. 


Subsidie in Drenthe

Susbidie in Gelderland

Subsidie in Noord-Brabant

Subsidie in Zuid-Holland

Subsidie Limburg

ENTHOUSIAST? NEEM CONTACT OP!

SAMEN MAKEN WE ER IETS MOOIS VAN